Όπως είπε, “με αφορμή την πανδημία δεν θα επιτρέψουμε να καταργηθούν εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών που κατακτήθηκαν με πολλούς αγώνες, οι απολύσεις και η κουτσουρεμένοι μισθοί είναι καθημερινές καταγγελίες των συναδέλφων, με τους ξενοδόχους να αρχίζουν από νωρίς να πιέζουν για ατομικές συμβάσεις. Το βασικό και πρώτο αίτημα μας είναι η πανελλήνια κλαδικής σύμβασης εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων θα πρέπει να κηρυχθεί άμεσα ως γενικώς υποχρεωτική και θα πιέζουμε καθημερινά έτσι ώστε να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό. Η ολομέλεια της διοίκησης της πανελλήνιας ομοσπονδίας των εργαζομένων στον επισιτισμό τουρισμό αποφάσισε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 20 Απριλίου και συμμετέχουμε και εμείς με συγκέντρωση τη μέρα αυτή στο Εργατικό Κέντρο Λασιθίου. Η αδιαφορία της κυβέρνησης αλλά και των εργοδοτικών οργανώσεων του νομού μας, μας οδήγησε σε αυτή την απόφαση. Εδώ και χρόνια υπογράφαμε τοπική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας που ανταποκρινόταν και στις ιδιαιτερότητές του νομού, όπως η κάλυψη της δαπάνης μετακίνησης από και προς τα ξενοδοχεία, οι ειδικότητες που έχουμε προσθέσει οι οποίες είναι απαραίτητες στα ξενοδοχεία και σημαντικές στην εξέλιξη των επιχειρήσεων. Δυστυχώς αυτές οι ειδικότητες δεν συμπεριλαμβάνονται στην πανελλήνια κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας και με το να μην έχουν κάνει τις αρχαιρεσίες τους οι δύο από τις τρεις εργοδοτικές οργανώσεις, η Ένωση ξενοδοχείων Ιεράπετρας και νοτιοανατολικής Κρήτης και ο Σύνδεσμος ξενοδόχων νομού Λασιθίου. Παράλληλα και η Ένωση ξενοδοχείων Σητείας δεν εκδήλωσε πρόθεση για κατάρτιση συλλογικής σύμβασης εργασίας. Μας είπαν επίσημα ότι είναι μέλη του ΣΕΤΕ στην πρόσκληση που έστειλε η μεσολαβήτρια είχαμε πάει στον ΟΜΕΔ, με αυτές τις συνθήκες λοιπόν η μόνη εργοδοτική οργάνωση με την οποία μπορούμε να υπογράψουμε τοπική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας είναι μόνο ο ΣΕΤΕ, που αρνείται στο κάλεσμά μας, δηλώνοντας μας ως Εθνικός κοινωνικός εταίρος υπογράφει την Εθνική Γενική συλλογική σύμβαση εργασίας και δεν παρεμβαίνει στις κλαδικές συλλογικές διαπραγματεύσεις των ενώσεων-μελών του”.
Πέρα από τα επιδόματα των 400 ευρώ για τους εποχικούς και των 534 για του συνεχούς απασχόλησης, υπάρχουν όπως πρόσθεσε “και ξενοδοχοϋπάλληλοι που είναι απλήρωτοι τελείως εδώ και ένα χρόνο οι οποίοι δεν έχουν πάρει ακόμα ούτε ένα ευρώ. Καλούμε τους εργοδότες της περιοχή να αναλογιστούν τις επιπτώσεις αυτής της απόφασης”.
Επίσης, ζητάμε για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία να επανέλθει και να συνεχιστεί η ρύθμιση της μονομερούς αναστολής σύμβασης και αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 ευρώ τον Απρίλιο γιατί η πλειοψηφία των εργαζομένων θα πάει για δουλειά τον Ιούνιο και θα πάρει τον πρώτο μισθό τον Ιούλιο. Όσον αφορά τους εργαζόμενους στα 12μηνης λειτουργίας που είναι ένα χρόνο σε αναστολή σύμβασης ζητάμε την αναπλήρωση του μισθού στο 80%”.
Για τα εμβόλια, είπε πως θα πρέπει όσοι εργαζόμενοι το επιθυμούν να μπουν σε προτεραιότητα για να εμβολιαστούν, ενώ τόνισε επίσης πως “πιστεύω όλα τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν φέτος, γιατί δεν θα θελήσουν να μείνουν εκτός αγοράς για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, αισιοδοξούμε ότι θα είναι μία καλύτερη σεζόν”.
Τέλος, είπε ότι στις 19 Απριλίου “θα αρχίσουν πάλι εκπαιδευτικά σεμινάρια για τα πρωτόκολλα για όσους θελήσουν να πάρουν μέρος σε αυτά”.
Η Γραμματέας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λασιθίου στο Λατώ fm: Οδεύουμε σε άνοιγμα της σαιζόν χωρίς τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας στο Νομό – Πιστεύω φέτος θα ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία – Στις 19/4 ξεκινούν τα εκπαιδευτικά σεμινάρια για τα πρωτόκολλα
Για το άνοιγμα και όλες τις εξελίξεις που αφορούν του τουρισμού, μίλησε η Γραμματέας του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λασιθίου Μαρία Φαζού μιλώντας στην εκπομπή “Πρώτη Ματιά Στην Ενημέρωση” και το Νίκο Σγουρό.